Opslaan van zonne-energie: de voordelen en uitdagingen
Opslaan van zonne-energie: de voordelen en uitdagingen
Zonne-energie is populair en natuurlijk enorm duurzaam, maar… hoe kun je het efficiënt gebruiken? Vooral op de dagen dat er weinig zonne-energie wordt geproduceerd.
Het opslaan van de geproduceerde zonne-energie speelt hier dus een cruciale rol in. Een van de meest voor de hand liggende manieren is het gebruiken van een thuisbatterij. De thuisbatterij zorgt ervoor dat je de opgewekte energie zelf op een later moment kunt gebruiken! Maar natuurlijk is het allemaal niet zo simpel als dat het nu klinkt. Wat zijn de kosten, de milieueffecten en zijn er ook alternatieven?
Hoe werkt een thuisbatterij voor de opslag van zonne-energie?
Een thuisbatterij zorgt ervoor dat ‘extra’ opgewekte zonne-energie, die wordt opgewekt door je zonnepanelen, wordt opgeslagen in de thuisbatterij. Vooral wanneer de zon volop aan het schijnen is en de zonnepanelen mega veel energie genereren, meer dan je zelf gebruikt! In die situatie kan de thuisbatterij deze extra stroom opslaan. Op het moment dat er minder energie wordt opgewekt, kun je de thuisbatterij juist gebruiken om jouw energietekort aan te vullen. Vooral in de avonduren wanneer je veel energie verbruikt maar je zonnepanelen weinig opwekken, is dit ideaal!
Maar er zijn ook beperkingen aan deze thuisbatterijen. De meeste thuisbatterijen hebben een capaciteit van rond de 6 kWh. In de zomer wordt er veel meer energie geproduceerd dan dat deze batterij kan opslaan. In de winter komt het vaak voor dat de thuisbatterij niet volledig wordt gevuld omdat de zonne-energie dan minder wordt opgewekt. Daarom lijkt de 6 kWh-opslag een goede balans.
Welke gevolgen heeft de thuisbatterij voor het milieu?
Het opslaan van zonne-energie met een thuisbatterij heeft twee gevolgen die aangedragen kunnen worden bij een discussie over het milieu. De zonne-energie opslag a.d.h.v. een thuisbatterij zal een hele belangrijke bijdrage leveren aan een duurzamer energieverbruik. De energie die wordt opgewekt door zonnepanelen gaat niet meer verloren.
Daar tegenover staat dat de productie van thuisbatterijen energie en grondstoffen vraagt. Als je dit tegenover elkaar zet, biedt deze thuisbatterij op de lange termijn aanzienlijke milieuvoordelen. Het verbruik van fossiele brandstoffen zal worden verminderd. Dit leidt tot minder CO₂-uitstoot. De productie van de thuisbatterij zal steeds milieuvriendelijker gaan waardoor de discussie steeds makkelijker te voeren is.
Wat zijn alternatieven voor zonne-energie opslag?
In eerste instantie gaan we in op het gebruik van de zonne-energie. Het is natuurlijk logisch om veel energie te gebruiken op moment dat er veel energie wordt opgewekt. Een optie is om meer van je zonnestroom direct te gebruiken op momenten dat zonnepanelen actief energie produceren. Denk hierbij aan het draaien van je wasmachine of vaatwasser tijdens de piekmomenten. Dit zorgt ervoor dat je minder afhankelijk bent van de energieopslag.
Zeker in het geval van een elektrische auto zijn er mogelijkheden. Overweeg slim laden! De auto wordt opgeladen op het moment dat er veel energie beschikbaar is. Deze manier van stroom besparen/gebruiken werkt natuurlijk niet voor huishoudelijke apparaten maar dit zijn kleine dingen die zeker helpen .
Een ander alternatief is een collectieve energieopslagoplossing, zoals de buurtbatterij. Dit kun je zien als een gigantische thuisbatterij die energie opslaat voor hele buurten. Dit kan milieuvriendelijker zijn dan een individuele thuisbatterij. Het lastige hieraan is dat het niet makkelijk is om op te zetten. Dit moet collectief gebeuren.
Wat zijn de kosten van zonne-energieopslag?
De prijs van thuisbatterijen varieert sterk. Het is voornamelijk afhankelijk van hun capaciteit. Voor een standaard thuisbatterij met een opslagcapaciteit van 6 kWh betaal je gemiddeld zo’n €5.500. Dat is inclusief de installatie. De verwachting is dat de prijzen in de toekomst naar zullen dalen. Het is natuurlijk de bedoeling dat deze kosten zo snel mogelijk worden terugverdiend. Dit is afhankelijk van de energieprijzen. Je kunt zelf aan de hand van jouw energieverbruik een rekensom maken, als je hier hulp bij nodig hebt dan kun je contact opnemen!
Is de zonne-energieopslag zelfvoorzienend?
Je hoort het vaker, de thuisbatterij kan leiden tot volledige zelfvoorzienendheid! Maar dit is deels de waarheid. Je blijft afhankelijk van het elektriciteitsnet, hoewel je wel je eigen energie kunt opslaan. Een thuisbatterij draagt dus bij aan een duurzamer energiegebruik, maar het is nog niet haalbaar om volledig zelfvoorzienend te zijn.
Spreken met een zonne-energieopslag expert?
Graag helpen wij je verder met al je vragen over zonne-energie opslag. We weten alles over de thuisbatterij en helpen je graag met het maken van de juiste beslissing. Als jij zonnepanelen hebt kan dit een hele interessante optie zijn! Twijfel je nog? Laat het ons weten en we geven je alle informatie die je nodig hebt om een goede beslissing te maken!
Slimme opties met De Duurzaamste Bouwer
Voor isolatie is een landelijke subsidie beschikbaar. Als je met de ISDE-subsidie één maatregel toepast, krijg je tot 15% van de kosten terug en als je er twee laat doen zelfs tot 30%. Wij kijken met je mee naar de mogelijkheden