Stappenplan Verduurzamen Woning

29/8/2024
5min
leestijd
In dit artikel:
Een stappenplan over het verduurzamen van jouw woning: Doe de Snelscan

Stappenplan verduurzamen woning: Zo maak je jouw huis energiezuiniger

In de afgelopen jaren is verduurzaming van woningen steeds belangrijker geworden, zowel vanuit milieuoverwegingen als financiële overwegingen. Veel mensen denken na over het verduurzamen van hun woning, maar weten niet precies waar ze moeten beginnen. Daarom bieden wij bij Duurzaamstebouwer.nl een handige snelscan aan, waarmee je binnen één minuut een persoonlijk stappenplan ontvangt. In deze blog nemen we je mee door het proces van verduurzamen en geven we je een uitgebreid stappenplan om jouw huis energiezuiniger te maken.

Doe hier de snelscan en bekijk aan welke verduurzaamheidsstap jouw woning toe is.

Waarom zou ik mijn huis verduurzamen?

Voordat we ingaan op het stappenplan, is het belangrijk om te begrijpen waarom verduurzaming zo relevant is. Een duurzaam huis betekent lagere energiekosten, een verhoogd wooncomfort en een kleinere ecologische voetafdruk. Bovendien kan een goed verduurzaamde woning in waarde stijgen, wat een voordeel is als je je huis in de toekomst wilt verkopen. Het verduurzamen van je woning is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee en de waarde van je woning.

Stappenplan verduurzamen woning: waar te beginnen?

Als je je afvraagt waar je moet beginnen met het verduurzamen van je huis, kan ons stappenplan je helpen. Dit plan is gebaseerd op de gegevens die je invult in onze snelscan. Hieronder bespreken we de belangrijkste stappen die je kunt nemen om je woning duurzamer te maken.

1. Inzicht in jouw energieverbruik

De eerste stap in het verduurzamen van je woning is het verkrijgen van inzicht in je huidige energieverbruik. Onze snelscan vraagt daarom naar je jaarlijkse gas- en energieverbruik. Door te weten hoeveel energie je momenteel verbruikt, kun je bepalen waar de grootste besparingen te behalen zijn. Veel huishoudens verbruiken meer energie dan nodig is, en met de juiste aanpassingen kan dit verbruik flink worden teruggebracht.

2. Isoleren: De basis van verduurzaming

Een van de belangrijkste stappen in het verduurzamen van een woning is isolatie. Goede isolatie zorgt ervoor dat warmte in de winter binnen blijft en in de zomer buiten, waardoor je minder hoeft te stoken en te koelen. In onze snelscan vragen we naar de huidige isolatiestatus van je woning: welke delen van je huis zijn al geïsoleerd en wanneer is dit gebeurd? Op basis van deze informatie kunnen we adviseren over verdere isolatiemogelijkheden, zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie en hoogrendementsglas.

Wat zijn de kosten van isolatie? De kosten van isolatie variëren afhankelijk van het type isolatie en de grootte van je woning. Gemiddeld kost spouwmuurisolatie bijvoorbeeld tussen de €15 en €30 per vierkante meter, terwijl dakisolatie rond de €40 tot €60 per vierkante meter kan liggen. Deze investeringen verdien je doorgaans terug binnen enkele jaren door de besparing op je energierekening.

3. Verbeter je verwarmingssysteem

Een ander belangrijk aspect van verduurzaming is het verbeteren van je verwarmingssysteem. Onze snelscan vraagt naar de bron van verwarming in je woning en of je al vloerverwarming hebt. Het stappenplan laat vervolgens zien waar je het beste kunt starten. Vloerverwarming is efficiënter dan traditionele radiatoren en zorgt voor een gelijkmatigere warmteverdeling in je huis. Daarnaast kun je overwegen om over te stappen op een duurzame warmtebron, zoals een warmtepomp. Warmtepompen gebruiken energie uit de lucht, grond of water om je huis te verwarmen, wat veel minder energie kost dan traditionele gasverwarming.

Kosten van een warmtepomp De investering in een warmtepomp is groter dan in een traditionele cv-ketel, maar de besparing op je energierekening kan aanzienlijk zijn. Een warmtepomp kost gemiddeld tussen de €10.000 en €15.000, maar met subsidies en de besparing op lange termijn kan dit een zeer rendabele investering zijn.

4. Zorg voor goede ventilatie

Ventilatie is vaak een onderschat onderdeel van verduurzaming. Terwijl isolatie ervoor zorgt dat warmte binnen blijft, zorgt ventilatie ervoor dat er voldoende frisse lucht in je woning komt. Dit is belangrijk voor de luchtkwaliteit en het voorkomen van vocht- en schimmelproblemen. In onze snelscan vragen we of je woning voorzien is van goede ventilatie. Zo niet, dan is dit een belangrijke stap om je woning gezonder en duurzamer te maken. Mechanische ventilatiesystemen met warmteterugwinning kunnen ervoor zorgen dat er continu frisse lucht in je huis komt zonder dat je energie verspilt.

Wat zijn de kosten van een ventilatiesysteem? De kosten voor een ventilatiesysteem met warmteterugwinning variëren, maar liggen gemiddeld rond de €3.000 tot €6.000. Ook dit is een investering die je op de lange termijn terugverdient door een lagere energierekening en een gezonder binnenklimaat.

5. Installeer zonnepanelen

Geeft het stappenplan aan om te starten met zonnepanelen? Zonnepanelen zijn een van de meest zichtbare maatregelen om je woning te verduurzamen. Ze zetten zonlicht om in elektriciteit, wat je directe energiekosten verlaagt. Onze snelscan vraagt of je al zonnepanelen hebt; zo niet, dan is dit een belangrijke stap om te overwegen. De prijzen voor zonnepanelen zijn de afgelopen jaren gedaald, terwijl de efficiëntie is toegenomen, wat ze een zeer aantrekkelijke optie maakt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen De kosten voor zonnepanelen hangen af van het aantal panelen en de capaciteit, maar gemiddeld betaal je tussen de €4.000 en €6.000 voor een systeem dat een doorsnee huishouden kan voorzien van elektriciteit. De terugverdientijd ligt meestal tussen de 5 en 10 jaar, afhankelijk van je energieverbruik en de hoeveelheid zonlicht die je dak ontvangt.

6. Verhoog het energielabel van je woning

Een belangrijk doel van het verduurzamen van je woning is het verhogen van je energielabel. Ook dit komt aan bod in het stappenplan verduurzamen woning. Hoe hoger het label, hoe energiezuiniger je huis is. In onze snelscan vragen we naar het huidige energielabel van je woning. Op basis daarvan geven we advies over de stappen die je kunt nemen om dit label te verbeteren. Dit kan variëren van het vervangen van oude ramen tot het installeren van een warmtepomp of het aanbrengen van extra isolatie.

7. Vocht- en tochtproblemen aanpakken

Vocht- en tochtproblemen kunnen niet alleen het wooncomfort verminderen, maar ook de energie-efficiëntie van je woning verlagen. Als je hier last van hebt, is het belangrijk om deze problemen eerst aan te pakken voordat je andere verduurzamingsmaatregelen neemt. Goede isolatie en ventilatie zijn essentieel om deze problemen op te lossen. Onze snelscan vraagt specifiek naar vocht- en tochtproblemen, zodat we je gericht advies kunnen geven.

Ik wil mijn huis verduurzamen: Wat nu?

Als je na het lezen van deze blog denkt: "Ik wil mijn huis verduurzamen, maar waar begin ik?" dan raden we je aan om onze snelscan in te vullen. Binnen één minuut krijg je een persoonlijk stappenplan, afgestemd op jouw specifieke situatie. Dit plan helpt je om gericht en efficiënt te werk te gaan, zodat je stap voor stap jouw woning kunt verduurzamen.

Bij Duurzaamstebouwer.nl begrijpen we dat het verduurzamen van je woning een grote stap is. Daarom staan we klaar om je te ondersteunen bij elke stap van het proces. Van het maken van een plan tot het uitvoeren van de maatregelen, wij helpen je om je doelen te bereiken.

Liever geen scan maar persoonlijk advies?

Hou je er niet van om online een scan in te vullen maar wil je liever menselijk contact? Begrijpelijk! Laat je contactgegevens achter en wij geven telefonisch antwoord op al jouw duurzaamheidsvragen. Heb je liever dat wij langskomen! Ook dat doen we kosteloos en met alle plezier! 

Slimme opties met De Duurzaamste Bouwer

Voor isolatie is een landelijke subsidie beschikbaar. Als je met de ISDE-subsidie één maatregel toepast, krijg je tot 15% van de kosten terug en als je er twee laat doen zelfs tot 30%. Wij kijken met je mee naar de mogelijkheden

Vraag een offerte aan