Waarom wordt een thuisbatterij steeds aantrekkelijker?

20/3/2025
4 minuten
leestijd
In dit artikel:
Waarom thuisbatterijen steeds interessanter worden. We bespreken de afbouw van de salderingsregeling, stijgende energiekosten en innovaties zoals slimmere software en V2H-technologie. Daarnaast bekijken we financiële voordelen zoals 0% BTW en subsidies. Is een thuisbatterij een slimme keuze voor jou? Lees verder en ontdek het!

Tot een paar jaar geleden had een thuisbatterij voor veel huishoudens weinig meerwaarde. De salderingsregeling maakte het aantrekkelijk om overtollige stroom terug te leveren, waardoor een batterij niet nodig was.

Maar de situatie verandert:

  • Afbouw salderingsregeling: Je krijgt steeds minder vergoed voor de stroom die je teruglevert aan het net.
  • Dynamische energietarieven: De stroomprijs schommelt per uur. Met een batterij kun je goedkoop inkopen en duurder verbruiken.
  • Overlast op het stroomnet: Doordat er in sommige regio's te veel mensen stroom terugleverde aan het net, werd deze overbelast. 
  • Gebruik maken van je eigen stroom: Doordat je jouw eigen stroom gebruikt ben je niet afhankelijk van het stroomnet. 

Welke innovaties maken thuisbatterijen beter?

De technologie van thuisbatterijen ontwikkelt zich snel. Hierdoor worden ze efficiënter, slimmer en duurzamer.

  1. Langere levensduur
    Waar oudere batterijen na 8 tot 10 jaar aan capaciteit verloren, gaan moderne modellen inmiddels 15 tot 20 jaar mee. Dit verkort de terugverdientijd aanzienlijk.
  2. Betere software
    De software van deze thuisbatterijen zijn zich steeds verder aan het ontwikkelen. Hierdoor heb je nu al batterijen die kunnen in spelen op een dynamische energie contract. Deze batterij koopt dan energie in als het goedkoop is en kan dan op de duurdere momenten de energie gebruiken. 
  3. Elektrische auto’s als thuisbatterij
    Heb je een elektrische auto? Dan heb je eigenlijk al een grote batterij in huis. Door middel van V2H oftewel vehicle-to-home, kan je jouw auto gebruiken als een grote batterij, deze laad je dan overdag op met zonne-energie en ‘s avonds gebruik je dan weer de energie uit je auto.
  4. Nieuwe batterijtechnieken
    Nieuwe soort batterijen zijn vol op in de ontwikkeling, deze soort batterijen zullen in de komende jaren steeds duurzamer en betaalbaarder worden.

Welke financiële voordelen zijn er in 2025?

Op dit moment is er nog geen landelijke subsidie voor thuisbatterijen in Nederland. Toch zijn er verschillende manieren om de kosten te verlagen.

  1. 0% BTW op thuisbatterijen
    Sinds 2024 betaal je geen BTW meer op thuisbatterijen die gekoppeld zijn aan zonnepanelen. Dit verlaagt de aanschafprijs direct met 21%.
  2. Lokale subsidies en kortingen van netbeheerders
    In sommige gemeenten en provincies zijn er subsidiemogelijkheden, vooral in gebieden met netcongestie. Netbeheerders bieden daarnaast steeds vaker vergoedingen als je jouw batterij slim inzet om het net te ontlasten.
  3. Geld besparen met dynamische energietarieven
    Door een thuisbatterij te combineren met een dynamisch energiecontract, kun je goedkoop stroom inkopen en opslaan om die op dure momenten te gebruiken. Dit kan jaarlijks honderden euro’s schelen.

Is een thuisbatterij een goede investering voor jou?

Een thuisbatterij is niet voor iedereen direct rendabel. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Heb je zonnepanelen en wil je meer controle over je eigen stroomverbruik?
  • Wil je besparen op je energierekening door piekprijzen te vermijden?
  • Woon je in een regio met netcongestie en wil je minder afhankelijk zijn van het stroomnet?
  • Heb je een elektrische auto en wil je deze ook als batterij gebruiken?

Als je meerdere keren ‘ja’ hebt geantwoord, kan een thuisbatterij een slimme investering zijn.

Conclusie: Slimme, efficiënte en rendabele thuisbatterijen

De ontwikkelingen op het gebied van thuisbatterijen gaan razendsnel. Dankzij langere levensduur, slimme software en financiële voordelen zoals 0% BTW en dynamische energiecontracten worden thuisbatterijen steeds toegankelijker.

Op het moment is er geen subsidie voor het investeren in een thuisbatterij. Maar dit betekent niet dat er geen manieren zijn om je investering terug te verdienen. Door bijvoorbeeld een combinatie van stijgende energieprijzen, technologische vernieuwingen en de salderingsafbouw zal de thuisbatterij de standaard worden in de meeste huishoudens.  

Wil je weten of een thuisbatterij in jouw situatie een slimme keuze is? Bij De Duurzaamste Bouwer helpen we je graag verder! 

Slimme opties met De Duurzaamste Bouwer

Voor isolatie is een landelijke subsidie beschikbaar. Als je met de ISDE-subsidie één maatregel toepast, krijg je tot 15% van de kosten terug en als je er twee laat doen zelfs tot 30%. Wij kijken met je mee naar de mogelijkheden

Vraag een offerte aan